Dit zijn wij:

Het Voedselbos in Dordrecht is onderdeel van Stichting BuitenZinnig. Namens het bestuur van deze stichting willen wij jou van harte welkom heten op onze website en zien wij ernaar uit om persoonlijk kennis met jou te maken.

Hieronder kun je alvast kennis met ons maken.

Hans van de Velde

Voorzitter

Toen ik voor het VoedselBos werd gevraagd dacht ik: nee …… dat is niets voor mij. Ik ben immers niet zo groen en draag geen geitenwollen sokken.

Toen ik echter de achtergrond van het VoedselBos ontdekte veranderde mijn mening volkomen. Bij monocultuur zoals ons voedsel nu wordt verbouwd is veel kunstmest en bestrijdingsmiddel nodig. Dit voedsel hebben we dagelijks op ons bord. De grond wordt helemaal uitgeput en daardoor is er dus bijna geen bodemleven meer, is dit wel de weg die we moeten gaan?

In het VoedselBos wordt op andere manier gewerkt, de basis van dit systeem heet Permacultuur. Het is een manier om voedsel te verbouwen, met zorg voor de wereld, zorg voor mens en dier en overvloed voor iedereen. Duurzaam dus. Kijk daar word ik nou enthousiast van. Daarnaast word ik gelukkig van mensen die meehelpen dit doel te bereiken.

Of het nu gaat om vrijetijdsbesteding, dagbesteding stageplekken of participatie plekken, iedereen is welkom. Ook hebben we de jeugd heel veel te bieden.

Mooi om daaraan te werken en te sturen. Ik ben inmiddels een stuk groener.

Paul Zuijdweg

Penningmeester

Ik wil graag een verbinding leggen tussen mensen in mijn omgeving. Ik zie daarbij het ontwikkelen van het VoedselBos als middel dit te bereiken.

Hierbij zie ik het als uitdaging mensen met een beperking een zinvolle dagbesteding te geven. Voedsel/samen eten verbroederd.

Oege Oevering

Secretaris

Oorspronkelijk was het openbare groen alleen kijkgroen. Je mocht zelfs niet lopen op het gazon. In de loop van de tijd is dat veranderd en is het nu heel normaal dat het groen er is om er in te verblijven.

Het is echter nog steeds siergroen. Op dit moment vindt er een omslag plaats om het groen ook meer te gaan gebruiken/beleven. De plantensoorten die voedsel leveren zijn vaak familie van de planten met uitsluitend sierwaarde. Er wordt aan sierwaarde dus weinig ingeleverd maar er komt een dimensie bij.

Daarnaast speelt het voedselvraagstuk. Hoe kunnen we voor de toekomst de wereldbevolking van voldoende goed voedsel voorzien. Kleinschaligheid, gifvrij en duurzaam zijn daarbij de sleutelwoorden.

Een VoedselBos is een van de vormen die daarbij past en ieder dorp en iedere stad zou er één moeten hebben. Ik denk dat een VoedselBos het begrip participatie op een hoog niveau brengt. Verder nog dan de overheid wellicht in gedachten heeft.

Aasta de Vries

Bestuurslid

Een aantal jaar geleden ben ik begonnen met een moestuin, die ik op de permacultuur manier onderhoud. De bodem is de basis van de moestuin en moet met eerbied behandelen worden, het is samenwerken met de natuur. Wat geoogst wordt moet ook weer in de grond terug gebracht worden. Niet met kunstmest maar met organisch materiaal wat door het bodemleven wordt omgezet in voedsel voor de planten. Zo zorg ik voor een kringloop die ook in de natuur plaatsvindt, kijk maar naar de bossen.

Een VoedselBos is dan ook het ultieme permacultuur principe. Dus toen ik hoorde van het VoedselBos van de Stichting BuitenZinnig was ik meteen enthousiast. Nu kan ik meehelpen met het creëren van het VoedselBos op het Eiland Dordrecht. Een droom die werkelijkheid is geworden.